Dag Zaandijk.

Blog nummer 2. Wat een bizarre toestand in Nederland (en de rest van de wereld…). Zoals inmiddels bekend is, heb ik het huurcontract van de winkel opgezegd en ga ik weg uit Zaandijk. Ik merk dat ik het schrijven als enorm prettig ervaar om te ventileren en te relativeren. Dus bij deze een blog over mijn weloverwogen keuze en een stukje ‘geschiedenis’. 😉

Er was eens…

In augustus 2013 kreeg ik de sleutel van mijn toenmalig atelier in het Kreatief Pakhuis in Zaandijk. Klussen, verbouwen en groeien zijn ik denk ik wel de sleutelwoorden geweest voor de afgelopen 7 jaren. En zoals ik dat zelf nog wel eens gekscherend tegen collega’s heb geroepen: om de 2 jaar krijg ik ‘drift’ en moest er ‘iets’. Man man man, als ik er zo op terug kijk denk ik echt #hoedan

Maar hoe ik er bovenal op terug kijk is met ongelofelijk veel plezier! Ik ben zo ontzettend gegroeid in die afgelopen 7 jaar. Heb heel veel geleerd en dat wat je geleerd hebt kunnen ze je niet meer afnemen. Ik denk ook serieus dat ik niks zou veranderen als ik het nog een keer zou mogen over doen.

Het Pakhuis was dan ook echt een heerlijke plek om te kunnen groeien en te ontwikkelen. Daarnaast had ik gewoon ook ontzettend leuke en gezellige Pakhuizers als collega’s. Er is heel veel gelachen, geborreld, en gepraat. Er is zelfs een puzzelfase geweest waarin we gezamenlijk een puzzel hebben gemaakt van 35000 stukjes (deze hangt nu boven in de woonkamer van het Pakhuis). Er kwamen mensen bij en er gingen weer weg. En tuurlijk waren er soms ook irritaties of meningsverschillen en pittige discussies, maar wat wil je wanneer je zoveel ondernemende types bij elkaar zet! Gelukkig wisten de mede Pakhuizers ze al redelijk snel dat ik niet echt een ochtend mens ben…..

In vogelvlucht.

In 2013 gestart met een atelier in het Kreatief Pakhuis en in 2017 ben ik begonnen met het opzetten mijn eigen leercentrum Sier & Raad. Na een mooie investering in stavelijen en gereedschap begon ik mij steeds meer te richten op het les geven. Ik heb altijd al les gegeven vanaf de start van mijn bedrijf in 2007. Allen wou ik nu nog nog dieper en vond ik echt dat ik een mooie ruimte moest creëren voor de leerlingen. Het is namelijk een ontzettend mooi ambacht en daar horen nou eenmaal goede gereedschappen bij wil je dat ambacht goed kunnen leren (en okay okay okay, ik ben ook wel een beetje een gereedschapsfreak….).

Het leercentrum liep, de cursussen zaten vol en workshops werden gegeven door collega’s of leerlingen die ik zelf had getraind. Daarnaast ontving ik nog steeds klanten voor opdrachten of reparaties en werkte ik aan mijn eigen collectie. En toen kwam in 2018 de kans om het pand aan de Lagedijk 146-C in Zaandijk te gaan huren. Ik heb er een halve nacht over na moeten denken en zei de volgende dag volmondig ja! Zo gezegd, zo gedaan: op 1-1-2019 kreeg ik de sleutel van mijn eigen winkel. Trots als een pauw en vastberaden begon ik met de verbouwing en op 3 maart 2019 ging de winkel officieel open. Zo is het geschiede en ben ik nu echt wel heel trots op wat ik in die afgelopen jaren heb neergezet en gedaan!

Wiebelkontje….

Nope, stilzitten is erg lastig. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik zelfs nu in deze corona toestand maar lastig niks kan doen. En echt niks doen is stiekem ook eigenlijk best lastig! Maar het niet stil kunnen zitten in deze tijd heeft toch wel een reden: ik moest namelijk echt een behoorlijke knoop doorhakken en daarvoor stappen ondernemen. Wat is namelijk het geval:

Het huurcontract van de winkel zou per 1-7-2020 weer verlengd moeten worden voor 1 heel jaar. Daarnaast stop ik per 1-8-2020 met het leercentrum en dus het geven van lessen (= inkomen). Dat van het stoppen met die lessen had ik in december afgelopen jaar al beslist, alleen het dilemma van de winkel kwam dus nu door Meneer Rutte zijn toespraak van maandag 16 maart j.l (zie mijn vorige blog). Want hoe gaat het allemaal verlopen de komende maanden? Ik vond het natuurlijk al een beetje spannend om helemaal ‘solo’ te gaan en mij eindelijk volledige te gaan focussen op een hele nieuwe collectie. Beetje jammer, want er kwam nu zomaar net nog even een beetje meer druk op te staan….

Wik, weeg,weeg en wik… zo ben ik de afgelopen dagen toch wel heen en weer gegaan tussen een aantal plausibele scenario’s. Lijstjes gemaakt, veel met Danny (DE man) en andere naasten gespard en bovenal naar mijn eigen onderbuik gevoel geluisterd. Want wat wil IK nou eigenlijk als ik heel eerlijk ben?

En dat werd duidelijk hoor, kraakhelder kan ik wel stellen: ik wil geen stress en onzekerheid meer over een hoge huur en bijkomende kosten. Want ik denk wel dat ik die huur zou kunnen ophoesten elke maand, alleen ik weet niet hoor, maar ik moet ook nog wel een beetje leven zeg maar… Want we gooien er een fijn metafoortje tegenaan: ik leef niet om te werken, ik werk om te kunnen leven en om leuke dingen te kunnen doen. Want naast goudsmid en ondernemer zijn, heb ik ook nog 2 (bloedmooie, maar dat even tussen neus en lippen) kids en een hele fijne man waar ik graag mee uit eten ga, de hort op ga of andere gezellige dingen mee doe!

Snel beslissen en knopen doorhakken

Dus, de oplossing: winkel opzeggen en als een dolle doos zoeken naar een alternatief! En dat alternatief heb ik gevonden… (daar binnenkort meer over, maar ik ga terug naar de kern en liefde voor mijn vak). 

Per 1-6-2020 sluit de winkel aan de Lagedijk 146-C in Zaandijk en per 1-8-2020 heb ik het atelier in het Kreatief Pakhuis opgezegd. 

Binnenkort ga ik dus definitief weg uit Zaandijk en sluit ik een hele leuke en toffe periode af. Het voelt allemaal gelukkig erg goed en het heeft ergens zo moeten zijn denk ik. Aan alle leuke dingen komt een einde en waar er 1 deur dicht gaat, gaat ergens anders een deur open. Zo,  hebben we alle metaforen weer gehad…

Tijdens deze bizarre corona periode is de winkel in Zaandijk gesloten en liggen ook de lessen stil. Wel kunt u een afspraak maken via de website, alleen wanneer u gezond en niet verkouden of ziek bent.

Net als heel veel ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten hou ik mijn hart een beetje vast voor de komende periode. Ik ken genoeg collega’s die wel ‘vastzitten’ aan een hoge huur en bijkomende maandelijkse kosten. Ik wil binnenkort een mooie shout-out actie opzetten via Instagram. Want we moeten elkaar blijven steunen en motiveren. Nog een metafoortje om het af te leren: aan alles komt een eind… Ook aan deze bizarre situatie.

Sarah out! Tot de volgende episode.