Ik kan niet stilzitten…

En nu hoor ik een aantal van jullie zeggen: dûh Sarah, dat wisten wij allang! Ik vraag het mijzelf regelmatig af, want wat is dat toch? Waar komt het toch vandaan en gaat het ooit weg?

Ik ben een doener. Ik doe soms (eigenlijk best vaak) voordat ik denk… Niet alleen met het nemen van beslissingen maar ook met het zeggen van dingen. Ik kan nogal eh ja, direct zijn en dat weet ik. Geloof mij wanneer ik zeg, het wordt mij echt niet altijd in dank afgenomen. Ik probeer er tegenwoordig wel beter op te letten en slik zeer regelmatig mijn woorden in. Dus als ik mij verslik, weet je wat ik aan het doen ben ;-).

Onderbuik ondernemen.

Eerlijk is eerlijk als ik zeg dat die hoge energie mij ook zeker geen windeieren heeft gelegd. Het heeft deuren geopend, kansen gecreëerd en ik heb er als persoon en ondernemer ook veel van geleerd. Ik noem het ook wel het ‘onderbuik ondernemen’. Heel simpel: ik kijk, voel (denk er echt wel even over na) en dan heb ik vaak zoiets van: nee heb ik en ja kan ik krijgen.

Maar nu moet ik ook gewoon heel eerlijk toegeven: ik wil ook niet stilzitten. Ik wil groeien, ik wil ontwikkelen en ik wil doen!

Keuzes maken.

Nu was ik van de week was ik in gesprek met 3 dierbare collega’s en die zeiden tegen mij: ik vind het knap wat jij gedaan hebt in het afgelopen jaar, de keuzes die je gemaakt hebt en om nu zo duidelijk voor 1 doel te gaan. En dat is natuurlijk een enorm groot compliment! #youknowwhoyouare

Maar het maken van die keuzes en om mij volledig te gaan focussen op 1 ding is echt niet zomaar over 1 nacht ijs gegaan. De struggle die ik daarbij tegenkwam en de dagen die ik had waarop ik om mij heen keek en dacht: aju paraplu, ik ga geloof ik stoppen en iets heel anders doen, want ik kan dit niet…

Gelukkig weet ik dat er met mij velen andere zijn die dit gevoel herkennen. En ja, het is onzin! Ik weet het, maar soms heb je gewoon van die dagen. Die hoge energie van mij heeft mij namelijk ook echt bijna ‘de das omgedaan’. Leuk hoor, altijd maar verder en groter en meer en en en enenenenenenen en wat, wat dan?

Want wat wou ik nou eigenlijk echt? Wat is mijn doel en mijn droom? Die vraag stelde ik mijzelf al een hele poos.

Respect!

Door Corona kwam ik er in 1 klap achter (lees: tijdens de eerste persconferentie van Dhr Rutte) dat ik geen type ben voor het hebben van een winkel. Het werd mij op dat moment echt kristalhelder: ik wil maken, ontwerpen en creeeren. Ik wou in een eigen studio en op afspraak gaan werken. En even gezegd te hebben: ik heb heel veel respect voor mijn collega’s met een winkel. Het is zoveel meer dan alleen sieraden verkopen!

Want ondanks het verdriet, de stress en ja; weer een verandering. Is het verhuizen van Zaandijk naar Zaandam de beste beslissing van 2020 geweest. Dit was stap 1 in de juiste richting. Dit gaf de basis voor de volgende stappen. Mijn energie was snel weer op een bepaald niveau en de inspiratie kwam terug.

Esther Ligthart, de coach.

Inmiddels heb ik een bedrijfscoach in de arm genomen en wat voor een! Dat vond ik nogal een stap maar wel een juiste stap. Ze laat mij nadenken over mijn bedrijf, houdt mij een spiegel voor en leert mij dat ook bij anderen het gras echt niet groener is. ‘Focus op jezelf en je eigen kwaliteiten en wat jij wil bereiken en hoe je dat wil gaan doen’.

Ze weet precies die hoge energie van mij om te zetten in gefocuste straal: van diffuus naar een spotlight. Niet meer met 1001 dingen tegelijk bezig zijn, focussen op wat ik wil. En dat is soms echt heel erg lastig. Want oude gewoontes slijten niet zo snel… Soms wil ik nog steeds te snel, te veel en en en ennennnnnn. Alleen weet ik nu wat ik wel en wat ik absoluut niet meer wil. Vooral dat laatste ervaar ik als een groot goed.

Fijne nadenk vraag.

Tijdens de laatste sessie hield ze mij o.a deze vraag voor: wat zou jij doen als je wist dat je niet kon falen.

Leuk is ie hè? Want wat zou jij doen? Kan jij daar zo 123 een antwoord op geven? Mijn hoge energie level stak als een duveltje uit een doosje zijn kop op en daar ging ik, alleen dit keer in gedachten. Ik slikte mijn en en enenenenenen antwoord in. En gaf een antwoord waar ik in een volgende blog op terug ga komen, want ik verbaasde mijzelf, maar toch ook weer niet!

Esther Ligthart is sieraden blogger en heeft jaren ervaring in deze branche. Naast het bloggen, het geven van (internationale) lezingen en schrijven voor een aantal fijne magazines, is ze ook bedrijfscoach. Kijk voor meer informatie over Esther op www.bizzita.com of bezoek haar LinkedIn profiel www.linkedin.com/in/estherligthart

Liefs Sarah