Dior
Chanel
Gucci
Kobak
Fendi
Prada

Past best, toch?

Iemand zei tegen mij: dat is de lat wel heel hoog leggen. Dat is het en dat weet ik.

Alleen, waar ik die lat neerleg mag ik toch zelf bepalen? De vraag die ik mijzelf moet stellen is: wil ik dat? Is dat echt mijn droom, mijn ambitie?

Nee hoor, want deze nuchtere Hollandse weet ook wel dat dat niet te doen is, zeker niet in de ‘one-woman-show’ die ik nu ben.

Maar is het een inspiratie? Drijft het mij? Geeft het mij energie om verder te kijken? JA, volmondig JA.

Want Haute Couture is altijd al een inspiratie voor mij geweest. En dan niet zozeer in het willen namaken of het willen bereiken van dat niveau (alhoewel, dat laatste…). Maar het zijn de verhalen die achter die welbekende merken zitten, hoe ze dingen aanpakken en neerzetten en verkopen.

Het zijn de materialen, de kleuren, de vormentaal, de stoffen en bovenal het neerzetten van een merk. Oftewel: storytelling (in het Nederlands klinkt het dan toch wel een beetje suffig: verhaal vertellen).

Iets kleins, van een groot merk.

Want iedereen kent wel 1 of 2 merken uit het bovengenoemde rijtje. En waar ken je het dan van?

Misschien heb je make-up of een geurtje van een van de merken. Misschien ben je, net als ik, fan omdat je de geschiedenis van het huis kent? Of vindt je de kleding mooi en ben jij een van die mensen die dit soort merken kan dragen.

Voor mijzelf: ik heb een mascara van Dior, had ooit een geurtje van Chanel, en hoop ik in de toekomst een tas van Schiaparelli te kunnen kopen. Omdat ik persoonlijk enorm fan ben van Schiaparelli en de bijzondere geschiedenis die dit modehuis heeft.

Waarom? Tja, ze zijn gewoon best aanwezig, marketing technisch hebben ze alles op een rij en elk bovenstaande merk heeft wel kenmerken die we in het huidige modebeeld terugzien.

Een Kobak.

En dit klinkt misschien een beetje raar of gek: maar eigenlijk ben ik zelf toch ook wel een soort ‘merk’ (of brand op zijn Engels) aan het worden.

Mooi voorbeeld: er werd mij pasgeleden verteld dat ze zo blij was dat ze nu ook een echte Kobak had. Daar kan ik overigens echt tranen van in mijn ogen krijgen, serieus. Want dat is toch het mooiste compliment dat je kunt krijgen?

En dat is ook precies wat ik wil en waar ik, met mijn eenvrouws-show, naar streef. Ik wil mensen blij maken met mijn creaties. Dat iemand oprecht blij is met haar Kobak, of dat mensen de stijl herkennen bij iemand anders.

Maar bovenal: ik wil iemands verhaal of dierbare herinnering vast kunnen leggen in goud, edelstenen en parels. In een echte Kobak!

Vragen.

Het aankopen van een sieraad is een feest en een bijzondere aangelegenheid. U, als klant, neemt de keuze om bij een bepaalde goudsmid/ontwerper dat ene sieraad aan te kopen of een mooi sieraad te laten maken. U heeft rondgekeken, websites bezocht en misschien die persoon al eens gesproken?

En er zijn heel veel goudsmeden en sieraden ontwerpers in Nederland, maar waarom nou een Kobak?

Wat trekt u aan in mijn werk? Waarom heb ik een aantal ontzettend lieve en fijne vaste klanten die terugkomen? En wat trekt nieuwe klanten aan in mijn werk?

En met werk bedoel ik niet alleen de sieraden die ik ontwerp en maak, maar ook hoe ik mij uit op de sociale media, hoe ik overkom wanneer sommige mensen mij voor het eerst ontmoeten op een beurs of bij mij in het atelier (sorry, ik heb een neutrale blik waar sommige mensen soms even doorheen moeten prikken, maar zo zit mijn gezicht gewoon het lekkerst).

Ik praat snel, ben energievol, ben eerlijk en bovenal vind ik, oprecht, dat ik het aller allermooiste vak op deze aardbol heb.

En daarom wil ik die lat ook hoger leggen. Ik wil mooie sieraden blijven ontwerpen en maken, mijzelf uit blijven dagen. Ik wil soms keuzes maken die misschien niet iedereen snapt, ik wil mijn klant een onvergetelijk moment geven, soms even uit de ban springen en wil ik heel graag wil blijven groeien.

Inspiratie.

En daar heb je inspiratie voor nodig, iets wat je drijft, iets dat je energie geeft en iets wat je opbeurt op het moment dat het tegenzit. Maar ook dat je mag blijven dromen en daarom jezelf best tussen een rijtje enorm bekende namen mag zetten, want dat past best.

Tevens ook een van de redenen om een blog te gaan beginnen.

Zodat ik u mee kan nemen in deze, letterlijk, schitterende wereld die vol zit met prachtige verhalen, fijne weetjes en mooie technieken. En ik u meer kan vertellen over mijn inspiratie en mijn drijfveer en manier van werken. Op mijn beurt hoop ik u daardoor te inspireren en te informeren.

Liefs, Sarah

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *