Pearls are always appropriate – Jackie Kennedy.

Daar waar vroeger de parel een gereserveerd en oudbollig imago had, zie ik overal om mij heen dat de parel bezig is met een come-back. En hoe!

Bijna elke goudsmid/ontwerper die ik volg op Instagram gebruikt parels in zijn of haar sieraden. En iedereen verwerkt en gebruikt deze parels ook echt op zijn of haar eigen manier. Ik vind het enorm inspirerend om te zien hoe de parel weer omarmd wordt en ze een prachtige come-back aan het maken is.

En heren, let even op: ook mannen kunnen parels dragen. Tijdens diverse mode momenten en op meerdere rode lopers werden er heren gespot die parels droegen.

Stijlen.

Er zijn zoveel verschillende manieren om parels te verwerken in sieraden. Geef 10 collega’s van mij dezelfde opdracht “Maak een ring met 1 witte Akoya parel” en je krijgt 10 verschillende uitkomsten.

Om een idee te schetsen en te inspireren zet ik voor jullie een aantal mooie en bijzondere stijlen van diverse ontwerpers en goudsmeden op een rij. In willekeurige volgorde, want deze designers zijn allemaal bijzonder en kundig op hun eigen manier en niveau. 

Klassiek en zacht – Dat is de stijl van mijn Belgische collega Marie Bénéndicte. Ze werkt met diverse soorten parels en verwerkt deze in klassiek ogende stijlvolle juwelen. Zachte en ronde vormen met schitterende kleurencombinaties. Haar energie en liefde voor de parel is terug te vinden in elk parel juweel.

 

Robuust – Mijn collega Sonja Hunefeld, van Odinski, uit Den Haag maakt vaak sieraden met een robuust uiterlijk. En ondanks het woord ‘robuust’, verwerkt ze ook parels. Zo heeft zelfs een broche ontworpen met een parel die klem zit in een muizenval. Geniaal! Maar elk van haar prachtige ontwerpen geven de parel een troon en de draagster een kroon. Elk stuk is van A tot Z gemaakt met het idee dat alles kan en niks onmogelijk is.

 

Melanie Georgacopoulos – de uitdaging zit in het imago van de parel zelf. Melanie volg ik al een poos via Instagram en haar werk vind ik betoverend. Parels en parelmoer verwerken in sieraden, geïnspireerd op en uitgedaagd door, de heersende vooroordelen over parels. Melanie is internationaal bekend en heeft tevens ook een samenwerking met Tasaki; een van de grootste juwelen huizen uit Japan welke tevens ook de beschikking heeft over een eigen Pearl farm.

 

Eline van de Laag van MOYA – speels, elegant en beweging. Eline ontwerpt en maakt sieraden waarin parels niet alleen bewegen, maar ook geheimen bewaren. Zo heeft ze haar iconische ‘Oyster’ ring, waarin de parels rollen. Maar haar collier ‘ Can you keep a secret’ is voor mij persoonlijk echt een spreekwoordelijk gezegd pareltje! De foto’s hieronder laten precies zien wat voor geheim deze parels bewaren.

 

De grondlegger van de gecultiveerde parel – Mikimoto. In 1893 was het Kokichi Mikimoto die de eerste gecultiveerde parel maakte. Het bedrijf behoort inmiddels tot de absolute wereldtop wanneer het gaat om het gebruiken en kweken van parels. Hieronder een aantal van mijn lievelingsstukken.

 
 
Soorten en maten.

Parels hebben een bijzondere verschijning. En er zijn diverse soorten gecultiveerde parels en elke soort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. 

Mijn absolute favoriet is de Tahiti parel. Ook wel de enige echte ‘zwarte’ parel genoemd. Tahiti parels zijn zoutwaterparels en hebben vaak prachtige metallic ogende, donkere kleuren. Zelf heb ik een zwak voor de zogenoemde ‘Peacock’ Tahiti parels. Een verschijning waardoor er meerdere kleuren over 1 parel heenlopen.

De Tahiti komt voor in een grootte van 8mm tot 18mm. Kleiner is vrij zeldzaam en kostbaar.

Leuk weetje: ze heten dan wel Tahiti parels, maar deze parel wordt niet gekweekt op Tahiti zelf. Deze parelsoort wordt gekweekt in de wateren rondom de eilandengroep Frans-Polynesië, waar Tahiti wel een onderdeel van is. Maar deze hele eilandengroep bij elkaar, heeft een totale oppervlakte ter grootte van Europa.

De gecultiveerde soorten, in vogelvlucht.

In de basis zijn er 4 soorten gecultiveerde parels. De Tahiti parel is er een van en hieronder zet ik kort neer welke andere parels er nog neer zijn. De wereld van de parels is schitterend en ik neem u graag in een toekomstige blog mee naar die wereld.

  • Zoetwater parels – Een veel voorkomende parel met voornamelijk zachte pastel tinten en komt voor in vele maten en vormen. Van piepklein tot een barok vorm. Wordt gekweekt in een mossel en niet in een oester en voornamelijk in China.
  • Akoya parels – Deze parels worden gekweekt in Japan en zijn bekend van de lange witte snoeren die we allemaal wel kennen. Deze witte parels staan vooral bekend om hun mooie ronde verschijning en vanwege het hoge luster = glans. Kunnen 2mm tot 10mm groot worden.
  • Zuidzee parels – Misschien wel de Rolls Royce onder de gecultiveerde parels. Komen voor in wit en goud/geel, worden gekweekt rondom de Filippijnen en Indonesië. Het zijn echt schitterende parels, alleen vaak lastig om te kweken. Het proces duurt lang en er zijn tal van invloeden, van buitenaf, die een oogst kunnen laten mislukken. Kunnen 8mm tot 20mm groot worden.

Diverse soorten gecultiveerde parels.

 
Veelzijdig.

Parels zijn dus niet alleen maar wit en alleen maar rond. Parels zijn veelzijdig, verfijnd, robuust en hebben ze iets magisch. Er is dan ook iets wonderlijks aan het gevoel van een parel op de huid: koud maar zacht. Het bijzondere aan parels is ook, dat wanneer ze geoogst zijn, deze klaar zijn voor gebruik en niet verder bewerkt te hoeven te worden, zoals bij edelstenen.

Parels zijn prachtige natuurproducten die wij mensen al heel lang gebruiken om onszelf mee te versieren. Ze staan voor liefde, maagdelijkheid, puurheid, rouw en inmiddels zijn het ook echte fashion statements. Er zijn er vele mythen en schitterende verhalen rondom parels te vinden en weten steeds meer mensen hun weg te vinden naar de parel.

Ze dienen als inspiratie, het zijn souvenirs van bijzondere momenten en kunnen generaties lang meegaan door telkens opnieuw verhalen vast te leggen en door te geven.

Heeft u parels in uw persoonlijke sieraden collectie zitten? Laat deze dan minimaal een keer in het jaar controleren bij een gerenommeerde goudsmid of juwelier. Een zachte poetsdoek doet wonderen voor uw parelsnoer of ring.

Zo kunt u zelf ook blijven genieten van uw eigen parel sieraad.

0 reacties