Goud is tijdloos. Niet alleen omdat het een edelmetaal is dat niet vergaat, maar vooral omdat het vaak verbonden is aan herinneringen, verhalen en dierbare momenten. Veel mensen hebben gouden sieraden in een lade liggen – een ring die niet meer past, een erfstuk dat niet gedragen wordt of een collier waarvan de stijl niet meer bij hen past. Maar wegdoen? Dat voelt niet goed. Gelukkig biedt hergebruik een prachtige oplossing.
Waarom goud hergebruiken?
Een sieraad is vaak meer dan alleen goud. Het kan een erfstuk zijn van een geliefde, een cadeau met emotionele waarde of simpelweg een herinnering aan een bijzondere tijd. In plaats van het ongebruikt te laten liggen, kunt u het laten omsmelten en een nieuw ontwerp laten maken dat wél bij u past. Zo blijft de emotionele waarde behouden, maar in een vorm die u met plezier draagt.
Hoe werkt het proces?
Het begint met een gesprek. U kunt langskomen in mijn atelier om de mogelijkheden te bespreken. Heeft u al een ontwerp in gedachten of wilt u dat ik meedenk? Alles is bespreekbaar, zolang het binnen mijn eigen stijl past. Ik ontwerp en maak sieraden die aansluiten bij mijn signatuur en werkwijze. Bestaande ontwerpen kopieer ik niet – bijvoorbeeld van Pinterest – maar ik creëer graag iets dat speciaal voor u wordt ontworpen.
Wanneer we een richting hebben bepaald, maak ik eerst een offerte. Dit geeft u duidelijkheid over de kosten en de benodigde hoeveelheid goud. Zodra u akkoord geeft, ga ik aan de slag met het maken van het sieraad.
Het smelten van uw goud: een nieuw begin
Voordat het goud kan worden omgesmolten, controleer ik de bestaande sieraden zorgvuldig. Goud komt in verschillende gehaltes, zoals 8, 14 en 18 karaat. Ik scheid deze gehaltes van elkaar, omdat ze verschillende legeringen en smeltpunten hebben. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe sieraad het juiste gehalte en de beste kwaliteit behoudt.
Witgouden of rood/roségouden onderdelen verwijder ik vooraf. Als ik deze samen met geelgoud zou smelten, ontstaat er een ondefinieerbare, wat ‘smoezelige’ tint. Net als bij het mengen van verfkleuren verandert de kleur en dat wil ik voorkomen.
Na de controle en schoonmaak verwijder ik eventuele edelstenen voorzichtig, zodat ze later opnieuw kunnen worden gebruikt. Vervolgens verhit ik het goud in een smeltbakje tot het vloeibaar wordt. Dit blijft een bijzonder moment – het echte begin van het nieuwe sieraad. Het gesmolten goud giet ik uit in een gietloop en vanaf hier begint het vormgeven.
Van goud tot sieraad: de volgende stappen
Afhankelijk van het ontwerp werk ik met plaat of draad. In beide gevallen begin ik met het uitwalsen van het goud. Dit doe ik met een wals, een machine met twee metalen rollen die het materiaal dunner en gelijkmatiger maakt. Door het walsen wordt het goud harder en minder bewerkbaar. Daarom moet ik het tussendoor regelmatig uitgloeien. Dit betekent dat ik het metaal verhit tot een specifieke kleur en vervolgens direct afless in koud water. Hierdoor ontspant het materiaal en wordt het weer soepel.
Bij draad komt nog een extra stap kijken: ik wals het eerst tot een octogoon, een achthoekige staaf. Dit zorgt ervoor dat het draad straks gelijkmatig en stevig wordt. Daarna trek ik het draad door een trekbank, een stuk gereedschap dat iets weg heeft van een martelwerktuig. (Echt, vraag het elke goudsmid.) De trekbank staat pontificaal in mijn atelier en sinds mijn verhuizing naar Beltrum gelukkig ook niet meer ‘in de weg’.
Het smeden van uw sieraad
Zodra het materiaal de juiste dikte heeft, kan ik beginnen met het smeden van uw sieraad. Bij een ring bereken ik eerst de exacte lengte in millimeters, want een verkeerde berekening betekent dat de ring niet past. Na het bepalen van de juiste maat snijd ik het materiaal en vorm ik de ring.
Oppervlaktebewerkingen, zoals een speciale textuur, breng ik in dit stadium al aan. Daarna maak ik de zetkasten waarin de edelstenen komen te zitten en monteer ik deze op de ring. Vervolgens breng ik granules aan – de kleine bolletjes die kenmerkend zijn voor mijn sieraden. Tot slot schuur en polijst ik de ring, waarna de edelstenen worden gezet.
Wat gebeurt er met eventueel overgebleven goud?
Na het maken van een sieraad kan er soms wat goud overblijven. Dit goud gaat uiteraard niet verloren. U heeft twee keuzes: ik geef het restgoud terug of verreken het met de prijs (In dat geval verreken ik het met de dagwaarde voor ‘oud’ goud.). Dit is ook een van de redenen waarom ik vooraf een offerte maak. Vaak kan ik al inschatten of er genoeg goud is en of er iets overblijft.
Hergebruik en keuze van edelstenen en parels
Veel klanten willen edelstenen uit bestaande sieraden hergebruiken. Dit kan vaak goed, maar erfstukken bevatten soms versleten edelstenen. In dat geval is herslijpen een optie om de edelsteen weer tot zijn volle glans te brengen. Wilt u liever een andere edelsteen? Dan kunt u ook kiezen uit mijn collectie edelstenen en parels, als vervanging of aanvulling op uw bestaande edelstenen. Samen kijken we naar de beste optie voor uw nieuwe sieraad. Want daarbij moeten we ook rekening houden met duurzaamheid, zeker wanneer een sieraad dagelijks gedragen gaat worden.
Asverwerking in sieraden
Sommige klanten willen graag as van een overleden dierbare laten verwerken in hun sieraad. Dit is mogelijk en kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een kleine, afgesloten ruimte, onderin de zetting waar de as veilig in wordt bewaard, of een subtiele verwerking d.m.v een as-lade. We bespreken altijd rustig de mogelijkheden, zodat het sieraad een waardige en persoonlijke herinnering wordt.
Gravures en persoonlijke details
Wilt u een naam, datum of korte tekst in uw sieraad laten graveren? Dit is mogelijk. Samen bespreken we welke gravure het beste past bij uw ontwerp, zodat het een extra persoonlijke betekenis krijgt.
Hoe lang duurt het maken van een nieuw sieraad?
Het maken van een sieraad uit bestaand goud vraagt tijd en precisie. Hoe lang het precies duurt, hangt af van het ontwerp en de technieken die ik gebruik. Gemiddeld duurt het proces enkele weken (hou rekening tussen de 4 en 8 weken). Bij het begin van het traject geef ik een indicatie van de doorlooptijd. Vakmanschap kost tijd, en ik zorg ervoor dat elk detail klopt voordat het sieraad klaar is om gedragen te worden.
Een kijkje achter de schermen
Het maken van een sieraad is een ambachtelijk proces. Veel klanten vinden het fijn om te zien wat er met hun goud gebeurt. Daarom maak ik tijdens het proces vaak foto’s. Uiteraard kan ik niet elke stap vastleggen, maar ik zorg ervoor dat u een globaal beeld krijgt van de transformatie van uw bestaande goud naar een nieuw, persoonlijk sieraad.
Kom langs in mijn atelier
Heeft u een sieraad dat u niet draagt, maar waarvan u de emotionele waarde wilt behouden? Ik denk graag met u mee om er iets nieuws van te maken. Neem gerust contact op of kom langs in mijn atelier. Onder het genot van een kop koffie of thee bespreken we de mogelijkheden en zorg ik ervoor dat uw goud een nieuw leven krijgt!