Er zijn weinig edelstenen waar zóveel over geschreven is als diamant. En eerlijk is eerlijk: dat is niet voor niets. Het is de hardste edelsteen die we kennen, en een van de meest glinsterende (diamant heeft een hoog ekster-effect). Er hangen legendes, rituelen en gigantische reclamecampagnes aan vast. Wie “edelsteen” zegt, denkt al snel aan diamant.

En toch… vind ik witte diamant – die klassieke heldere variant – niet altijd even spannend.

Niet omdat hij niet mooi is, integendeel. Een goed geslepen diamant vangt en weerkaatst het licht op een manier die bijna hypnotiserend is. Die schittering, het spel van licht dat telkens anders danst wanneer u uw hand beweegt – dát is wat diamant zo bijzonder maakt. Maar ik merk dat ik in mijn werk juist vaak op zoek ben naar iets dat afwijkt van het klassieke beeld.

Schittering en hardheid: de kracht van diamant

Diamant is beroemd om zijn schittering. In edelsteentermen noemen we dat de briljantie (brilliance) – het vermogen van een edelsteen om wit licht te reflecteren en te breken. Geen andere edelsteen doet dat zó krachtig als diamant. Dat komt door de hoge brekingsindex* en het feit dat diamant, door zijn extreme hardheid, perfect gepolijst kan worden.

En over die hardheid gesproken: op de schaal van Mohs (die loopt van 1 tot 10) staat diamant met een 10 aan de absolute top. Geen andere natuurlijke edelsteen is zo hard. Dat betekent dat diamant nauwelijks slijt en uitstekend geschikt is voor dagelijks gebruik. Daarom zie je ze zo vaak in verlovings- en trouwringen.

*De brekingsindex geeft aan hoe sterk een edelsteen het licht ‘buigt’ als het de steen in gaat. Hoe hoger die waarde, hoe meer het licht wordt teruggekaatst – en hoe meer de steen schittert. Je kunt het een beetje vergelijken met een potlood in een glas water: dat lijkt ook ineens krom. Dat komt doordat het licht van richting verandert. In een edelsteen gebeurt dat ook – en dát zorgt voor die fonkeling.

Briljant is geen soort edelsteen

Een veelgestelde vraag: wat is eigenlijk het verschil tussen diamant en briljant?

Het antwoord is simpel: briljant is een slijpvorm, diamant is de edelsteensoort.

Een diamant kan briljant geslepen zijn, maar ook in een andere vorm – denk aan ovaal, markies, peer, cushion, hearts and arrow of emerald cut. De briljantslijpvorm is veruit het populairst omdat deze de meeste schittering oplevert. Met 57 (of 58) facetten is hij speciaal ontworpen om zoveel mogelijk licht terug te kaatsen.

Gekleurde diamant: een wereld op zich

Waar ik persoonlijk wél warm van word, zijn gekleurde diamanten. Denk aan champagnekleurig, grijsblauw, zachtroze of zelfs (bijna) zwart. Soms ontstaan deze kleuren door natuurlijke invloeden in de grond, soms zijn ze licht bewerkt (behandeld) om de kleur naar voren te halen.

Deze gekleurde diamanten hebben in mijn ogen meer karakter. Ze wijken af van het standaardbeeld en voegen juist die extra dimensie toe aan een ontwerp. Een lichtbruine diamant in een warme gouden zetting kan zó ontzettend elegant zijn. En een grijze diamant (salt & pepper bijvoorbeeld) met een beetje insluiting? Die vertelt een verhaal.

Even terug in de tijd

Diamant is al eeuwenlang geliefd. In India werd het mineraal duizenden jaren geleden al gevonden in rivierbeddingen. Oorspronkelijk geloofde men dat diamant magische eigenschappen had – het zou beschermen tegen ziekte, ongeluk en kwade geesten. In de middeleeuwen mochten alleen koningen diamant dragen, vanwege de zeldzaamheid en de symboliek van macht en onvergankelijkheid.

Pas in de 19e eeuw, met de vondst van diamantmijnen in Zuid-Afrika, werd diamant toegankelijker voor een breder publiek. En toen kwam er nog iets bij: de marketing. “A diamond is forever” werd een van de bekendste slogans ooit – en sindsdien zijn diamanten niet meer weg te denken uit de trouwtraditie.

En toch…

Juist omdat diamant zo’n gevestigde naam is, kijk ik altijd opnieuw naar wat het voor een ontwerp kan betekenen. In een ring met betekenis kies ik liever voor een diamant met een twist – een bijzondere slijpvorm, een subtiele kleur, of eentje met zichtbare insluitsels. Of ik verstop ze, zoals bij de HOOPS oorbellen.

Want een diamant hoeft niet foutloos te zijn om mooi te zijn. Sterker nog: juist dat kleine onregelmatigheidje maakt hem uniek.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van diamant in een sieraad? Of twijfelt u tussen wit of kleur, klassiek of speels? In mijn atelier laat ik u graag zien wat er allemaal mogelijk is.

Liefs, Sarah