“Ik draag mijn sieraden áltijd.”
Een zin die ik in mijn atelier regelmatig hoor. En begrijpelijk ook – een dierbaar sieraad wil je dicht bij je houden, elke dag opnieuw. Zeker wanneer er een verhaal of herinnering aan verbonden is.
Laat ik dus vooropstellen: sieraden zijn er om gedragen te worden. Ze mogen leven, een krasje oplopen, iets doorstaan. Maar dan wel met aandacht, liefde en af en toe de juiste verzorging.
Net zoals u een mooie tas niet meeneemt in de stromende regen, of leren schoenen af en toe laat poetsen en beschermen, geldt ook voor sieraden: goed onderhoud verlengt de levensduur.
Tip van deze goudsmid: Ga dus bijvoorbeeld niet tuinieren met een parelring aan uw hand…
De juiste steen op de juiste plek
Wanneer ik een sieraad ontwerp, kijk ik altijd naar het gebruik.
– Is het een ring die dagelijks gedragen wordt? Of is mijn klant bereid deze af te doen tijdens het slapen, klussen of tuinieren?
– Is het een hanger die af en toe gedragen wordt bij een speciale gelegenheid?
– Of misschien een armband die vaak wordt gedragen én waar u veel mee beweegt?
Elke situatie vraagt om andere keuzes als het gaat om edelstenen en parels.
Sommige edelstenen zijn hard en goed bestand tegen dagelijks gebruik, zoals saffier of toermalijn. Andere – zoals maansteen of opaal – zijn juist zachter en gevoeliger voor stoten of krassen. In vaktaal kijken we naar de schaal van Mohs, een schaal van 1 tot 10 die aangeeft hoe hard (en dus hoe duurzaam) een edelsteen is. Diamant scoort een 10, saffier een 9, en maansteen zit rond de 6.
Bij ringen, die veel te verduren krijgen, adviseer ik dan ook edelstenen uit het hardere segment. Parels of zachtere stenen zijn prachtig – maar misschien beter geschikt voor oorbellen of een hanger. Of voor een ring die u bewust afdoet wanneer u weet dat hij wat te verduren krijgt.
Laat u daar vooral goed over adviseren. Ik denk graag met u mee over welke steen het best past bij uw sieraad én bij hoe u het draagt.
Jaarlijkse controle: liever voorkomen dan genezen
Een goed gemaakt sieraad gaat jaren mee – maar dat betekent niet dat er nooit iets slijt…
Een zetting (de rand of pootjes die een edelsteen vasthouden) kan na verloop van tijd dunner worden of zelfs verbuigen (lees: afbreken). Sluitingen van een collier of armband zijn gevoelig voor slijtage, zeker bij dagelijks gebruik. En edelstenen of parels kunnen na verloop van tijd dof worden door huidvet, zeepresten of ander dagelijks ‘leven’.
Wat veel mensen niet weten, is dat het heel normaal – en zelfs aan te raden – is om uw sieraden jaarlijks te laten controleren.
Net zoals u een auto laat nakijken, of een ketting van uw fiets een keer laat spannen, zo verdient een dierbaar sieraad ook een beetje aandacht op z’n tijd.
Een kleine controle maakt echt het verschil. Even de pootjes controleren, de sluiting nalopen, de edelstenen reinigen en misschien de ring weer mooi laten polijsten of matteren. Dat hoeft geen grote ingreep te zijn – maar het kan u wel een hoop leed besparen. Want vaak is het pas merkbaar als het eigenlijk al te laat is…
Emotie verdient aandacht
Veel sieraden die ik maak of omwerk, dragen een verhaal. Een herinnering aan een geliefde, een nieuwe levensfase, een belofte of een dankbaar moment.
En juist daarom is het belangrijk om daar goed voor te zorgen. Een sieraad mag leven, maar het mag ook af en toe verzorgd worden. Net zoals u uw verhaal koestert, is het mooi als u ook het sieraad zelf met liefde behandelt.
Bent u benieuwd of uw ring nog goed gezet is? Wilt u advies over edelstenen of parels? Of wilt u uw sieraad een apk geven?
U bent van harte welkom in mijn atelier.
Ik kijk graag met u mee, denk met u mee – en vertel u wat het sieraad nodig heeft om nog vele jaren gedragen te worden.
Liefs,
Sarah